vrijdag 22 mei 2009

Parels

Soms zijn er woorden, zinnen, paragrafen die je doen nadenken. Die je leest en opnieuw leest omdat het zo mooi gezegd is. Je wil weten of je het geheel goed begrepen hebt en je wil de betekenis van deze woorden tot diep in je binnenste laten doordringen. Het omvat datgene waar je zelf al wel eens over hebt nagedacht maar niet goed weet uit te drukken. Of het geeft je net die interpretatie waar je misschien al lang naar hebt gezocht. Onderstaande pareltjes wil ik jullie dan ook niet onthouden.



"Be patient toward all that is unsolved in your heart and try to love the questions themselves like locked rooms and like books that are written in a very foreign tongue. Do not now seek the answers, which cannot be given you because you would not be able to live them. And the point is, to live everything. Live the questions now. Perhaps you will find them gradually, without noticing it, and live along some distant day into the answer."

Uit: Rainer Maria Rilke, Letters to a Young Poet, 1929

"De verhalen die de anderen over je vertellen en de verhalen die je over jezelf vertelt: welke komen in de buurt van de waarheid? Zijn dat vanzelfsprekend je eigen verhalen? Is iemand voor zichzelf een autoriteit? Maar dat is niet de werkelijke vraag die me bezighoudt. De werkelijke vraag luidt: is er bij dergelijke verhalen wel een verschil tussen waar en onwaar? Bij verhalen over het uiterlijk wel. Maar als we ons opmaken iemands innerlijk te begrijpen? Is dat een reis waar ooit een einde aan komt? Is de ziel een domein van feitelijkheden? Of zijn de vermeende feitelijkheden niet meer dan de bedrieglijke schaduwen van onze verhalen?"

Uit: Mercier (Pascal) 'Nachttrein naar Lissabon', 2006

0 reacties:

 
Lily's world. Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino